Since Jan 2009

Saturday, October 15, 2011

TIRAMISU 1,2,3

Salam,

Khamis haritu sy bwk bekal bihun goreng gi keja, siap bwkkn utk officemate lg (hmm.. jgn slh sangka, hakikatnya mmg ada udang disebalik bihun tu..). Bagus betul Chiah ni, pulangkn tupperware tu siap bg sy kek gulung perisa kopi. Ni satu lg kwn 1Malaysia sy yg berbudi bahasa, suke..

Harga tk penting..
Klu dh namanya kek kopi, bau nya pn bukan main mengarok2 lg lh. Tp sabar.. lama dh tk buat Tiramisu. Biasa wat pakai biskut Biscotti, kalini blh cuba guna kek plak. Pd yg blm pernah buat je lah, step nya tu mmg smudah 1, 2, 3. Tk caya? Jom tgk.

Step 1: Sediakn bhn2 termasuk bekas (bekas tu lbh cantik lebh bgus, penting utk membangkitkn selera)
I - creamcheese Philadelphia (250g)
II - whipping cream Arla (200ml)
III - gula kastor (1/2 cwn - blh kurangkan, no hal)
IV - kek gulung (kerat 12-ngeri x?)

Step 2: Satukan bhn. I, II & III
Step 3: Susun berselang-seli ke dlm bekas mcm I, II, III & IV
Taburkan sikit serbuk koko & simpan dlm fridge sblm dimakan sbb mkn sejuk2 mmg lebih sdp. (Ubat org demam selain aiskrim..hihi..apekah??)
Senang kann?? Balik JB nnti sy nk ajar Lily (Itupn klu Lily nk belajar). Klu Lily boleh, maknanya mmg betullah Malaysia BOLEH!!


p/s: ini antara resepi tiramisu yg termudah, ada gak resepinya yg letak telur, terpulang.

-Dani-

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...