Salam,
Nape skrg masa berlalu mcm cpt je. Rasa mcm baru aritu upload gmbr bentou utk 2 minggu, ni nk kena upload lg..??!! Hahaha..jgnnn.. xmoh la ek. Postpone dulu. Kang ada yg muntah darah. Tp nk upload jugak gambar bentou harini. Bkn apa, mngenangkn betapa susah payah menapau siap tapaukan utk opismate lg. Tu yg smpai opis lewat 15min... psstt.. jgn bgtau sape2, abis kt sini je.Apa tu?? Belah kiri tu nasik sushi yg ditabur2, diketis, direnjis & dipilis (teringt Adlin dlm Maharaja Lawak Mega) dgn bijan putih & hitam. Pastu gunting2kn daun bwg. Lauknya malu nk sebut tp sebut jugak lah iaitu chicken teriyaki, tamagoyaki (amik kau padahal telur dadar biasa je), tofu seafood & sup. Kelmarin buat gak menu yg sama tp berlaukkan tofu seafood je sbb mkn sorg2 kt umah. Husband gi kenduri kawen x ajak sbb member2 pegi pn sbg bujangan katenyer.. & adik plak blk JB. Itu baru belah kiri kann.. Yg kanan tu nmpk mcm kreatif kannn.. tp sbnrnya sbb nk wat inari tp x menjadi. Hmm.. lantak lah, letak wasabi, tabur2 bijan & seaweed, dh jdk rupa mcm mknn Jepun. Apehal la nk mkn mknn Jepun ni?? Tu le masalahnye klu dpt tekak antarabangsa ni. Tu xpe lg sbb melayan tekak sendiri. Dulu ingat lg sblm kawen, mase tinggal ngan mak kt JB, kononnya buat nabeyaki udon lah (resepi amik kt internet), pastu paksa2 mak mkn.. mmuehehehe. ksian mama, bukan x sedap ape, cuma kuahnya tu x pedas mcm msknn org melayu.
Okeh skrg nk bercerita pasal tajuk plak. Sebelum tu layan gambar dulu menu dinner td.Amacam? Blh x? Dah kate x blh kann.. sbb tu x gi audition. Peserta sibuk berMasterchef kt tv, sy pn sibuk nk berMasterchef kt dapur umah sendiri. Smlm, ingtkn masa cabaran ujian cipta rasa tu peserta kena sediakn masakan ibu (tgk sikit2 sbb x tau nape bizi kt dapur) sbb Mr K kata ibu dia sediakan lempeng utk dia. So, harini sy pn berangan2 lah nk wat masakan ibu yg menjadi feveret sy. Antaranya, nasi lemak tp nk wat mcm leceh skit, lgpn dh byk kali buat sejak raya haritu. Klu gulai asam pedas, mmg diakui sampai skrg masih tk dpt rasa yg serupa mcm yg mak sy masak (sbb tk rajin buat). Fikir punya fikir akhirnya dpt juge iaitu lauk Sotong Masak Hitam (mcm dlm gmbr tu). Rasa2nya x berapa ramai org tau pasal lauk ni kott sbb mgkin x percaya yg dakwat sotong tu blh mkn. Tapi xper, sy blh bg resepi, klu rajin blh la cuba.
Sotong Masak Hitam
Bhn2Sotong - bersihkn buang tulang, gigi, mata & kulit (amik dakwatnya)
Bwg besar, bwg putih, cili padi - kisar (bhn A)
Ketumbar, jintan manis, jintn putih - sangrai & kisar (bhn B)
Gula, garam & sos tiram sbg perasa
Lada merah - hiris kasar
Sedikit air
Cara2
1. Tumis bhn kisar A, masukkan bhn kisar B. Letak secawan kecil air klu kering sgt.
2. Masukkn bhn sotong & bhn perasa (sy suka letak bhn perasa dulu sbb senang nk gaul)
3. Lastly, baru masukkan lada. Dah siap.
Senang je. Tp td masa tgk cabaran chef selebriti, baru sy tau yg smlm tu peserta kena sediakan masakan yg mereka biasa mkn masa kecik dulu. Patut la smlm chef Zubir komplen kt sorg peserta dr Sabah yg sediakn masakan ketam yg mcm tk logik dimakan ketika peserta tu masih budak. Hmm.. klu camtu sy pn tk tau nk msk apa sbb seingt sy, masa kecik2 dulu sy suka mkn jemput2 gula perang. Klu Mr K sediakan lempeng, blh gak dia wat sambal pencecah. Tp klu sy buat jemput2 gula tu mmg itu lah mskn togel2 yg akan sy sediakn (if nk mengikut tema sgt). Yg tetiba sy nk menyebok kt rancangan Masterchef tu apehal?? Mmuahahaha.. ituler haritu berangan gak nk masuk tp tau dah yg diri ni x kuat nk terima kritikan (selain alasan wajah kurang fotogenik yg diberikan pd cousin yg suruh masuk, kwn dia Dr Ezani tu blh tahan nmpknye). Kiranya salute gak la kt peserta2 sbb dorgnya confident level mmg tinggi (dr sy). So, good luck.-Dani-
den aku skrg pon suke bwk bentou mcm ko.bwk makanan semalam or puding ka. syok x yak kuar lunch
ReplyDeletewelcome to de bentou club.. syok kn tkyh kuar lunch.. bwk bekal lg pelbagai juadahnya
ReplyDelete