Since Jan 2009

Wednesday, October 19, 2011

BEKAL@BENTOU: 01/10~15/10

Salam,

Ini adalah sambungan entry pasal BEKAL@BENTOU yg pernah keluar sblm ni. Kira2 mcm Diari Bentouku. Mcm seronok plak hari2 gi keja tgkp gmbr sblm mkn, mcm xde keja gitu. Padahal bos mintak weekly report yg seminggu sekali je pn malas nk bg. Sudah! xmoh ckp psl bos sbb dia bkn watak utama dlm ini cerita. Focus Dani focus. Skrg mari kita usyar bentounya..

Isnin (03/10/2011)Yg ni haritu dh cerita kann.. Lamb chop + baked macaroni & cheese + salad. Klu bwk bekal hr Isnin, mmg agak over skit. Tp kdg2 tk bwk lgsung sbb Ahad tu mls nk masuk dapur.
Selasa (04/10/2011)Nasi goreng ni ferevet. Sempoi je, kisar ikan bilis+udg kering+cili padi+bwg merah+bwg putih+kiub pati ikan bilis, tumis. Perasakan dgn garam. Masukkn fishball (potong dua), kacang panjang (potong ketot2), pecahkn telur. Lastly masuk nasi (sy suka nasi yg peroi) & kacau rata2. Klu mkn ngan keropok ikan lg best (dgrnya org Terengganu mesti nk mkn nasi goreng ngan keropok ye? - Ayu, apa khabar kau skrg?)Rabu (05/10/2011)Hari Rabu rasa nk mkn roti lak. Sedap rupa2nya roti Massimo ni, gebu (1st time beli ni). Itu adalah sosej yg ada shitake mushroom. Mula2 rebus, pastu hiris2 & ketepikan. Tumis sikit bwg besar, masukkn sosej tadi, telur & gaul2. Lepas tutup api taburkan daun sup & gaul2 lg. Tp kalini x letak daun sup sebb xde stok. Suka bwk bekal ni sbb blh mkn dr pg smpai ptg. Mkn je lh keja kau Dani..
Khamis (06/10/2011)Klu ikut asalnya nama lauk ni, Colek Ikan Tenggiri. Tp oleh krn sy x biasa & x kenal pn ikan tenggiri, so x dptlh nk culik dia.. Biasa sy gunakan ikan merah. Ikn tu sepatutnya kena bkr. Tp sy suka gaul2kn dulu dgn garam & myk dn letak atas frying pan. Itu kira bkr ke goreng? Belasah je lah. Bhgn kuah plak, kisar cili padi+gula+garam+kiub pati ikan bilis+air asam jawa. Panaskn atas api & masukkn bwg & tomato yg dipotong dadu. Bile nk mkn, taburkn daun ketumbar & curahkn kuah td. Actually, resepi asal xyh panaskn atas api ponn, just guna air panas utk buat air asam jawa. Tp sy panaskn jugak sbb x suka mkn bwg mentah2. Mmg betul kata pemilik asal resepi ni Jintanmanis.com, klu buat lauk ni mmg mkn nasi bertambah2 (itu klu kt rumah lah.. x tergamak nk bwk nasik tmbh gi keja).

Jumaat (07/10/2011)Hr Jumaat selalunya mls nk mkn nasi. Buat sandwich 3 lapis. Ada telur goreng mata kerbau & crabstick mayo. Letak salad sikit baru nmpak mcm ada khasiat (mkn sayur pn mcm x ikhlas..ekekeke)Isnin (10/10/2011)
Hrini MC tp mkn Breakfast set McD dr pg smpai ptg kt umah.

Selasa (11/10/2011)
Yg ni adalah telur goreng + kuah ketam msk lemak cili padi. Smlm tu mcm demam kann?? Huarhuarhuar..demam2 pn msk+mkn ketam msk lemak cili padi. Hr berikutnya tu goreng telur je utk bwk bekal sbb malaslah nk beriya2 mkn ketam dpn pc. Lainlah klu ada org sudi kopekkn.

Rabu (12/10/2011)
Pasta day... Goreng bwg putih+bwg besar kaler kuning tu ngan vermicelli yg dh direbus. Prefer guna vermicelli than spagetti sbb lebih cpt msk (saiz kecik sikit). Letak gak shitake mushroom & broccoli yg dh dicelur. Lastly hancur2kn salmon yg dh dibakar atas frying pan (sama gak mcm kes colek ikan tenggiri sblm ni, gaul2kn salmon ngan garam & myk, pastu letak atas frying pan).Tk silap amik resepi ni kt blog Hanamemories kott.. Byk kali buat sbb suke sgt dpt mkn ikan salmon.

Khamis (13/10/2011)
Yg ni pn salah satu ferevet gak. Siap tapaukn utk opismate lg sbb yakin buat sedap..huarhuarhuar...perasan! Utk bihun goreng sy suke letak udang, tauhu goreng (hiris) & telur dadar (hiris) serta daun kucai. Klu xde 4 bhn ni mmg sy xkn buat bihun goreng, buat 'benda' goreng lain je.Jumaat (14/10/2011)Dh pernah kata kan Jumaat x suke mkn nasik. Mggu ni Jumaat bwk bekal bubur. Mmg biasanya akan mkn bubur nasi ngan kangkung goreng+telur goreng hancur & telur masin. x lupe jgk kt kicap manis. Klu mkn kt umah letak ikn bilis goreng, tp klu bwk bekal mls nk letak sbb x suke ikan bilis jd lemau. Bajet nk mkn bubur ni je la.. tp oleh kerana dh buat breakfast (sbb x thn tgk bekal ni kt depan mata), maka tghari tu sy telah mengajak opismate,Chiah mkn kt Sushi King kt IOI Mall Pch. Alhamdulillah, taktik setakat tapaukan Chiah bihun goreng telah dibalas dgn set menu kt Sushi King. Bukan tu saje, sy pernah bgtau kann dia siap bg kek gulung yg dh selamat sy buat tiramisu tu.

Mcmmana, menarik tk bentou yg sy? Perasan x sy byk guna kiub pati ikan bilis? Saje je tu gantikn belacan ngan kiub pati ikan bilis sbb mls nk mam'bau'kan satu rumah ngan bau belacan (nk guna belacan mesti nk kena bakar kann..)
. K lah, sekian dulu buat kalini. Kredit gambar sume kt diri sendiri, tp klu guna gmbr sendiri xyh la nk kredit sgt..ye tk?

-Dani-

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...